zaterdag 3 augustus 2013

Zout brooddeeg


Wil je veilig knutselen met kinderen, dan is dit zeker een mooie oplossing. Eén hap en ze doen het NOOIT weer. :D

De ingrediënten voor het basisdeeg zijn:

* 200 gram meel
* 200 gram zout
* 125 ml water

Mix dit door elkaar en je kan beginnen.

Je kan eventueel ook nog wat slaolie of glycerine toevoegen of 2 eetlepels behanglijm. Maar dat laatste zou ik niet doen als kinderen er mee gaan knutselen.

Als het kunstwerk af is moet het nog gebakken of beter gezet gedroogd worden, maar dit mag niet te heet en te snel. Het deeg mag namelijk niet gaan rijzen. Dus dat kan even duren:

Voor een hetelucht en electrische oven kan je deze tijden ongeveer aanhouden:
0,5 uur op 100 graden Celcius
0,5 uur op 125 graden Celcius
1 uur op 150 graden Celcius
En vervolgens kan je het nog verder bakken op 200 graden Celcius. De tijd is afhankelijk van hoe bruin je het wilt hebben.

Bij een gasoven (heeft een hogere vochtigheidsgraad) duurt het nog langer. Zet de oven op de laagste stand en bak het 3 uur. Zet het eerste uur de deur half open, het tweede uur een kwart open en het derde uur dicht. Eventueel kan de temperatuur daarna omhoog om het deeg iets bruin te laten worden.

Hoe dan ook, per oven verschilt het altijd iets. Het is een kwestie van uitproberen. En je kan beter meer geduld hebben dan te weinig.

Het kleuren van het deeg kan tijdens het kneden gekleurd worden, maar ook na het drogen/bakken.


Op Peterscartoons.nl kan je een paar ideeën vinden. En omdat het al heel lang gedaan wordt, zijn er een heleboel boekjes over. Er is er vast wel eentje op Marktplaats te vinden.

Bronnen
http://alles-vanellis.blogspot.nl/2012/09/brooddeeg-hangers.html
http://peterscartoons.blogspot.nl/2009/03/brooddeeg-figeren.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten