woensdag 2 augustus 2017

Rabarber in het donker

Het rabarberseizoen is alweer een tijdje voorbij ... helaas.

De regel is: na de langste dag geen rabarber meer oogsten.

Waarom?
Nou eigenlijk twee redenen. De eerste is voor ons belangrijk:
het gehalte oxaalzuur wordt nu hoger. Je kan hier meer over lezen op Diana's mooie moestuin.

De tweede reden is belangrijk voor de plant. Om de winter te overleven zal de plant reserves moeten opbouwen.

Het is mogelijk om het hele jaar rabarber te kweken.
Je hebt nodig:
- Een verduisterde verwarmde kas;
- Kaarsen.


Je oogst de rabarber bij kaarslicht.
In een artikel in de Mirror kan je lezen hoe de rabarber geoogst wordt..
In de serie "Full Steam Ahead" van de BBC komt dit item ook voorbij (aflevering 3).

Ok, ik begrijp dat dat niet voor iedereen handig is.

Als al het blad is afgestorven, kan je wel een emmer, pot of wat dan ook (als het maar redelijk groot is) over de rabarber zetten. Als je er ook nog wat stro (lees: isolatie) bij doet, dan heb je vroeg rabarber.

Zodra het warm genoeg is haal je alles eraf en geef je de rabarber de ruimte. Je zal zien dat je eerder rabarber kan oogsten.

Vooral de eerste zalmroze stelen zijn heerlijk.

Zie ook deel 2: http://kleinspul.blogspot.nl/2018/05/rabarder-in-het-donker-deel-2.html

Bronnen:
http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/overig/rabarber/
http://mentalfloss.com/article/75341/why-some-rhubarb-grown-dark
http://www.bbc.co.uk/programmes/b07n3916
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/enter-dark-mysteries-rhubarb-triangle-7323193

Geen opmerkingen:

Een reactie posten