zaterdag 27 juli 2013

Motten

Als je met wol werkt ... of zijde ... kom je bijna onvermijdelijk met ze in aanraking: MOTTEN!!


Motten zijn vlinders. En het erge is dat de vlinders niet echt het probleem zijn. Het zijn namelijk de larven die van je mooie wolletjes snoepen. Dat doen ze zelfs 4 tot 6 maanden lang. Grrr!

De eitjes hebben we iets weg van zand. Het voelt korrelig. En meestal is er in de buurt al aan het garen geknabbeld. Je kan dat zien aan de draden die gedeeltelijk of helemaal zijn door geknaagd of de gaten in je stof. Maak ruimte in je vriezen. Stop het aangetaste garen/stof (als je het nog wilt bewaren) in een plastic zak. Knoop deze goed dicht. Stop de zak met inhoud in de vriezer en laat dit minimaal een week (twee is beter) in de vriezer zitten. Korter heeft absoluut geen zin.
In de zon leggen zou ook helpen. Dat heb ik nog nooit geprobeerd, want wol en zon gaan niet samen.

Als je op de mot klikt kom je op een pagina met allerlei tips. Maar er is er, volgens mij, maar eentje die je echt van de motten afhelpt. Helaas bestrijd deze weliswaar alleen de vliegende motten (de mannetjes om precies te zijn), maar de kans dat je daarna van ze af bent is heel groot.

De mottenvallen van Roxasect zijn veilig. Je hoeft er niet je huis voor uit te vluchten en ... ze werken dus ook nog.

De mannetjes worden door middel van een lokstof in de val gelokt. Maar gelukkig ruiken wij die niet. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de geurballen. Die stinken een uur in de wind en de motten fladderen er rustig om heen.

Uit ervaring weet ik dat de vallen langer kunnen werken dan op de verpakking staat. Dus je kan ze gerust even vergeten weg te halen. Maar een paar op voorraad hebben kan handig zijn, want ze zijn niet altijd of niet overal te koop.

Klik op de foto voor meer informatie.

Bronnen:
http://was-tips.nl/motten-bestrijden-doe-je-zo/
http://www.roxasect.nl/nl/producten/detail/mottenval

Geen opmerkingen:

Een reactie posten