donderdag 25 juli 2013

Weven deel 1: schering

Weven is letterlijk schering en inslag.

Maar zonder de schering kan je geen inslag maken. Daarvoor kan je een scheerplank gebruiken. Deze zijn er in alle vormen en maten. Ze zijn heel gemakkelijk zelf te maken. Ben je niet zo handig, dan kan je ook twee eetkamerstoelen onderste boven op de eettafel zetten en de poten gebruiken.


Met wat voor garen je wilt weven moet het natuurlijk helemaal zelf weten, maar ik raad je aan om te beginnen met katoen. Dat is redelijk glad (= haakt niet) en stevig (= het geeft iets mee, maar ook niet te veel). In linnen zit bijvoorbeeld weinig rek en wol haakt en heeft nog wel eens de neiging om verder uit te rekken (vooral als je de spanning erop laat staan als je "even" niet weeft).


Omdat het wel eens fout gaat, kan je beter aan het begin en het einde een kruis maken.


De lengte van de schering kan via verschillende formules berekend worden, maar als je nog begint kan je het gewoon uit de losse pols doen. Maak het niet te kort! Hou er rekening mee dat het eerste en laatste gedeelte afvalt. Hoeveel? Tja, dat is afhankelijk van de grootte van je weefgetouw.

Maar dan, dan wil je deze draden (= schering) op je weefgetouw krijgen. Daarover later (in deel 3) meer.

Wil je serieus beginnen met weven, dan raad ik je aan een paar lessen te volgen. Er zijn heel heleboel tips en trucs die je dan al doende kan leren.

Deel 2
Deel 3

Bronnen:
http://www.weefgetouwenmeta.be/weven/scheren.php
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XnSvW-KUxLI
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JsLHfw6dNWo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten