donderdag 22 augustus 2013

Breien deel 1: steken opzetten

Breien begint meestal met het opzetten van de steken.Met favoriet is het opzetten met duim en wijsvinger (long tail cast on). Dat gaat echt super snel.


In deze video wordt gesproken over een opzetlus. Vergeet die en leg in plaats daarvan de draad op de naalden terwijl je de draad om je duim en wijsvinger hebt. Zo heb je niet dat lelijke knoopje.

Breiend steken opzetten kan ook.


Van de Italiaanse opzet kan je hier de uitleg vinden.


De lussenopzet kan je gebruiken als je bijvoorbeeld sokken vanaf de teen gaat breien.


Er nog een manier om steken onzichtbaar op te zetten. Je kan dan rond gaan breien. Zoals bijvoorbeeld bij het breien van sokken vanaf de teen.

Maar je kan daarvoor ook de magic cast on gebruiken.


Of misschien bevalt de open opzet (met de haaknaald) je beter.


Voor deze methode haak je eerst een ketting. Klik op de bovenstaande afbeelding voor de uitleg.

Van deze laatste drie manieren, om steken voor sokken enz. op te zetten, ben ik geen fan. Veel te ingewikkeld. Een iets minder mooi resultaat (maar ik heb nog geen klachten gehad) krijg je met de volgende methode:


De backward-loop. Ook hier beginnen ze weer met een opzetlus. Vergeet die en begin meteen met de lusjes.
Deze manier van opzetten kan je ook gebruiken als je tijdens het breien aan de uiteinden moet meerderen. Voor zover ik weet is dat ook de enige methode die dan echt werkt.

Er zijn vast nog wel meer manieren om steken op te zetten, maar dit zijn toch wel de bekendste. En natuurlijk worden er steeds nieuwe manieren uitgevonden.

Deel 2
Deel 3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten