donderdag 29 augustus 2013

Breien deel 2: breinaalden

Vroeger breide men in Nederland vooral met lange breinaalden. Gemiddeld waren ze zo'n 40 cm lang.
Tegenwoordig kan je die vooral bij kringloopwinkels vinden. Kilo's hebben ze daarvan. In allerlei soorten en maten.

Nu zijn er veel meer soorten. De rondbreinaald is hier al een tijdje, maar toch nog niet zo heel lang. Dit komt door de kunststof draad die beide naalden verbind.
De rondbreinaald hoeft overigens niet alleen voor rondbreien gebruikt te worden. Ze kunnen ook heel goed gebruikt worden om heen en weer te breien.
Je hebt ze daarom ook in verschillende lengtes. 80 cm is de standaard lengte. Maar je hebt ze korter en langer ... veel langer. En dan zijn er nog de setjes waar je de naalden en de kabels kan verwisselen. Ze zitten vaak in mooie dozen die "koop me, koop me" zeggen.


Of die je willen verleiden met mooie kleurtjes:


De lengte van breinaalden kan dus verschillen. Dit komt voornamelijk door de manier van breien (hierover meer in deel 3).
Daarnaast is er natuurlijk de dikte van de naalden. De dunste breinaalden die ik heb zijn 0,6 mm en de dikste 20 cm. Of ze er dunner zijn weet ik niet, maar dikker wel. De dunne naalden zijn overigens verkrijgbaar bij poppenhuiswinkels en -beurzen.
Welke dikte je kan gebruiken staat vaak op de wikkel van het breigaren. Door een proeflapje te breien kan je zien of je dunnere of dikkere naalden nodig hebt. Soms maakt het niet uit welke naalddikte je gebruikt. Dan gebruik je de naalden waarvan jij vind dat het resultaat het mooiste is.

Dan heb je ook nog de keuze tussen de gewone en de kantnaalden. De kantnaalden zijn bedoeld voor ajourbreien. De punt is iets scherper.


En de naalden zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Je hebt ze van plastic, metaal en hout.
Welke soort je het beste kan gebruiken ligt aan jezelf. Het is een kwestie van uitproberen.

Er zijn zelfs breinaalden die licht geven door middel van lampjes.Deel 1
Deel 3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten