vrijdag 30 augustus 2013

Hoorspelen en luisterboeken

Als je steeds met je handen bezig bent en (soms) in de gaten moet houden of ze wel dat doen wat je wilt dat ze doen, dan is het moeilijk om tegelijk een film te kijken of een boek te lezen. En dus ...

... zijn hoorspelen, radio- en luisterboeken een uitkomst.

Hoorspelen zijn veel gratis de downloaden of te beluisteren.


Zo zijn daar de verhalen van Marten Toonder over Tom Poes en Olivier B. Bommel:
http://www.nps.nl/nps/bommel/

Maar ook de oude hoorspelen van vroeger zijn nog te beluisteren. Nou ja, die afleveringen die door luisteraars in het verleden zijn opgenomen op band en niet verloren zijn gegaan. De zenders zelf hebben namelijk nauwelijks iets bewaard.

Geronimo Hoorspelen
Jaap van Lelieveld
Het hoorspelweb van Sir B
http://www.archive.org/ (zoek bijvoorbeeld op hoorspel of Jos Lemmens)
Het hoorspel

En natuurlijk zijn er tegenwoordig ook hoorspelen te koop.
Als je de millenium trilogie nog op je verlanglijst hebt staan om te lezen, maar je hebt geen tijd, dan raad ik je deze als hoorspel aan. Deze is ook uitgezonden door de NPS.

Er bestaan ook radioboeken. Dit zijn boeken die niet gedrukt worden, maar wel door de schrijver worden voorgelezen.

Sinds kort heb ik de luisterboeken op Youtube ontdekt. Er zijn veel mensen die via Youtube boeken voorlezen. Het voordeel is dat bekende boeken door velen worden voorgelezen. En dus kan je je eigen favoriet zoeken. Zoek op audiobook en je krijgt een hele bibliotheek om uit te zoeken. En niet alleen oude boeken (zoals The Hobbit en The Lord of the Rings), maar ook nieuwe. The Hunger games en Fifty shades of grey bijvoorbeeld.
Op de pagina http://www.archive.org/ staan ook een aantal luisterboeken (zoek op luisterboek of audiobook).

En dus Kyroushka ik hoop dat je hiermee weer kan genieten van hoorspelen. Hoorspelen die dus niet meer alleen via de radio te beluisteren zijn. :D

Aanvulling:
De website van Jos Lemmens is: http://62.194.198.225/hoorspelen/
Omdat hij een beperkte bandbreedte heeft, kan je dus via http://www.archive.org/ ook naar hoorspelen zoeken die op zijn server staan. Alleen is die (zeer waarschijnlijk) niet up-to-date.

5 opmerkingen:

 1. Dank je wel, Jet. Leuk om dit te weten. Alhoewel ik de stille uurtjes ook wel weer koester!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig deze positieve aandacht voor het hoorspel!

  Jos Lemmens is al enige tijd offline, hopelijk is zijn website spoedig weer te bekijken met een schat aan Engels- en Nederlandstalige hoorspelen.

  Een klein aantal hoorspelen in een wisselende samenstelling is ook te beluisteren via de volgende link: http://www.hoorspelen.eu/Hoorspelen/Supplement/?cat=34

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb net gezien dat de server van Jos Lemmens weer online is. :D

   Verwijderen
 3. Helemaal mee eens dat het in bepaalde situaties heerlijk is om een hoorspel te luisteren! Zoals daar zijn autorijden, fietsen, wandelen en voor het slapen gaan nog even iets luisteren... En nog 2 tips voor het lijstje hoorspel sites als ik zo vrij mag zijn: www.hoorspel.startpagina.nl & www.hoorspelverzameling.nl .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Wouter voor de links.

   Ik ga gelijk even kijken.

   Verwijderen