woensdag 11 september 2013

Breien deel 4: steken enzo

In deel 3 noemde ik al recht (knit) en averecht (purl).

Als je alleen recht (of alleen averecht) breit, dan krijg je de ribbelsteek.

Als je die steken afwisselt krijg je de boordsteek. Dat afwisselen kan 1 recht (R), 1 averecht (A) of 2R, 1A of 2R, 2A of 3R, 1A of enz. enz.

Wissel je de steken af (1R, 1A) en herhaal je dan in de volgende toer (bij een even aantal steken) dan krijg je gerstekorrel.


Maar je kan ook 2 rechte steken boven elkaar breien en 2 averechte. Je kan het afwisselen met rechte steken en averechte steken naast elkaar en zo figuren maken.

En dan zijn er ook nog de gedraaide recht en gedraaid averecht steken.

De kantsteek is een steek die je niet breit. Je haalt de eerste steek (zoals bij averecht) van de linker naald over naar de rechter naald. Hierbij moet je er wel om denken dat de draad niet om deze steek gaat. Dus eventueel moet je deze nog na het overzetten naar de andere kant van het breiwerk brengen.


Je kan ook kabels maken. Dan doe je niets anders dan steken verwisselen.
Dit kan met een kabelnaald (ook wel hulpnaald genoemd):

Of zonder kabelnaald:


De platte kabel is een kabel waar je twee steken verwisseld en de steek die voorlangs gaat brei je meestal gedraaid recht. Maar dat ligt natuurlijk aan het patroon.


Er zijn gevallen steken, lange steken, patentsteken: http://www.garnstudio.com/lang/nl/video.php?sort=2&thumbnails=on&undercategoryid=3&page=1

Het meerderen en minderen van steken volgt in deel 5.

Deel 1
Deel 2
Deel 3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten