Wol verven is niet echt moeilijk.
Je kan het verven na het wassen (de kleuren hechten beter als de wol niet mee zo vet is), na het kaarden, het spinnen, het twijnen of het breien/vilten/enz. Om de wol na het kammen te verven lijkt mij niet logisch, maar laat me je er niet van weerhouden.
Hou er wel rekening mee dat het verven fout kan gaan en dat je werk voor niets hebt gedaan. Hoewel ... je kan de wol altijd weer overnieuw verven.
Stop de wol in een bak met water en laat het er een tijdje in liggen zodat de wol zich helemaal kan volzuigen met water. Als je met natuurlijke stoffen gaat verven voeg je eerst nog bijvoorbeeld Aluin of Wijnsteenzuur toe (dit heet beitsen). (Aluin is de minst agressiefste stof die er is.) Vermijd hierbij zoveel mogelijk contact met je huid. Of het echt kwaad kan weet ik niet, maar je kan beter voorkomen dan genezen.
Breng water aan de kook in een pan en voeg hier een kleurstof aan toe. Je kan de kleur grofweg controleren door bijvoorbeeld met een grote spuit wat water op te zuigen. Ben je tevreden over de kleur, stop dan de wol erin. Hoe langer je de wol erin laat, des te meer wordt de kleur opgenomen.
Het zal je nooit echt lukken om de wol egaal te verven, maar wel je het zo egaal mogelijk dan kan je er het beste af en toe in roeren. Alleen moet je hier wel mee oppassen als je een wol soort hebt dan gemakkelijk vervilt.
De kleur fixeer je met azijn. Ik voeg de azijn meestal aan het einde toe aan de "soep".
Er zijn ook kleurstoffen in een potje. Landscape is hier een voorbeeld van. Hiermee is de wol nog gemakkelijker te verven. Een beitsmiddel en de azijn zitten er al in. Je kan de kleuren mengen.
Maar ... door de wol te verven in een koperen pan worden de kleuren intenser. Je kan ook koperen voorwerpen in de pan doen of kopersulfaat, enz. En de hoeveelheid beitsmiddel heeft ook effect op de kleur. Net zoals de hoeveelheid kleurstof en de duur dat de de wol kookt. En dan natuurlijk ook de wol zelf. Per ras, kleur, schaap kan de wol veranderen. En ga er niet vanuit dat de wol van hetzelfde schaap van verschillende jaren hetzelfde is. Het is en blijft een natuur produkt.
Om deze reden hebben veel wolververs een receptenboekje. Hier houden ze de tijden en hoeveelheden in bij.
O ja, je kan er ook voor kiezen om de wol voor het verven niet helemaal nat te maken. Het droge gedeelte neemt dan de kleur minder goed op. Of je haalt de wol geleidelijk uit de pan. Hier zijn verschillende methodes voor. Maar gebruik je fantasy en wees creatief. :D
Deel 2
Deel 3
Labels
3d
Adres
Agenda
Appliceren
bakken
bandweven
beren
Beton
bloemenpers
boekbinden
Borduren
breien
breimachine
Brooddeeg
cement
eten
excel
Glas
groene_vingers
guimpe
haken
hoorspelen
hout
houtdraaien
kaarden
kammen
Kerst
keuken
klei
Koud porselein
kralen
lactosevrij
Materiaal
miniatuur
Naaien
origami
papier
papier-maché
poppen
punchen
punniken
quilten
Ravelry
recepten
Recyclen
sieraad
Smokwerk
solderen
speelgoed
spinnen
stempelen
Tekenen
tips
tuin
verven
vilten
vlechten
weven
winter
wol
Wolwinkels
zeefdrukken
zentangle

Geen opmerkingen:
Een reactie posten