zaterdag 30 november 2013

Informatie voor schapeneigenaars en wolgebruikers

Nu zijn, uiteraard, vooral de spinners en vilters dol op schapenwol. Maar de éne wol is de andere niet. Een klein foutje dat door een aantal schapeneigenaars wordt gemaakt is dan ook het niet vermelden van het ras en de kleur van het schaap. En naast het ras wordt de prijs van de wol ook voor een groot deel bepaald door hoe schoon het is.

Tot voor kort was er ook niet veel literatuur over (schapen)wol voor schapeneigenaars en wolgebruikers (voor zover mij bekent) .

wol en plantaardig verven 

Eén tip voor een schapeneigenaar had ik al wel gevonden. In het boekje "Over wol en plantaardig verven" door Frans Smeets om precies te zijn.

"Wanneer men zelf schapen heeft kan men de vacht het beste vóór het scheren aan het schaap wassen. Dit voorkomt veel werk en de wol behoudt zijn vetgehalte, wat het spinnen ten goede komt."

Of dat nu werkelijk zoveel werk bespaart ... het lijkt me toch een hele klus om een schaap te wassen. :D

Maar alle gekheid op een stokje ... er is nu een heel mooi boekje over wol "Wol in Nederland - handboek voor fokkers en gebruikers".

wol in nederland 

Hierin staan heel veel wol producerende dieren in (dus niet alleen schapen).

Voor de schapeneigenaars en -herders staan er tips in hoe de wol zo schoon mogelijk gehouden kan worden. Waar bij het scheren om gedacht moet worden en nog veel meer.

Voor de spinners en vilters staat er per schaap beschreven waar ze oorspronkelijk vandaag komen met foto's van de schapen en de wol. De wol zelf wordt ook uitgebreid beschreven en de vilt- en spineigenschappen worden erbij vermeld.

Er wordt uitgelegd hoe je de wol kan wassen, kaarden en kammen en verven. Ook worden verschillende technieken kort besproken. Zoals het spinnen met het spinnenwiel en de spintol. En natuurlijk zijn de vilters niet vergeten. Waar het vilten vandaag komt en wat vilten nu precies is.

De eerste druk was met een gelijmde rug. De tweede druk heeft een ringband en valt dus niet uit elkaar.
(Mocht je op Marktplaats een eerste druk tegen komen, dan weet je dus nu dat die vaak uit elkaar vallen.)

Het boekje is onder meer te koop bij de Wolstudio in Haren.

1 opmerking: