woensdag 30 april 2014

Wol kammen

Waarom zou je wol kammen? Wanneer kam je wol? Hoe kam je wol\?

Dat zijn een paar vragen die ik vaak krijg als ik aan het spinnen ben ... of als het onderwerp van gesprek spinnen is.

Wol kam je na het wassen, verven en/of kaarden. Het is de laatste handeling voor het spinnen. Eerder heeft geen zin.

Het doel van het kammen van is om de wolvezels te ordenen. Om ze allemaal in dezelfde richting te krijgen. En om lucht tussen de vezels te krijgen.

Zo wordt het gemakkelijker om een uniforme draad te spinnen. Je kan zo ook gemakkelijker spinnen, want er zitten bijna geen "troepjes" tussen de vezels.

Je kan wol al kammen na het kaarden (voor het kaarden van bijvoorbeeld ook bij Alpacawol, maar is bij schapenwol behoorlijk zwaar). Maar je kan dus ook wachten met kammen en eerst wassen, verven en/of kaarden.

Voor het kammen van wol heb je twee wolkammen nodig.


Je pakt een pluk wol en "slaat" de wol op de kam. De wol blijft haken in de tanden en de rest van de wol hou je vast en trek je los. Dit herhaal je een paar keer. "Laadt" de kam niet te vol. Twee derde is het maximum, de helft is beter. In het onderstaande filmpje is te zien hoe je de wol op de "juiste" manier op de wolkam aanbrengt (de manier waarop ik het ook doe). Alleen moet je de wol niet zo van de kam halen.


Hou vervolgens de éne kam met de tanden omhoog voor je en haal de andere kam door de wol door deze ten opzichte van de andere kam een kwartslag gedraaid te houden. Nou ja, misschien zegt dit plaatje meer.(Als je op het bovenstaande plaatje klikt, kan je nog meer informatie over het kammen van wol vinden.)

De "brave" manier van kammen is dat je die handeling net zolang herhaald totdat de eerste kam zo goed als leeg is. De wol dat niet te kammen is, blijft achter de kam zitten en is afval. Zorg ervoor dat je de tanden nooit naar je toe haalt.

Vervolgens trek je de wol uit de andere kam. Trek eraan totdat de weerstand minder wordt. Verplaats je hand weer richting de kam en trek weer. Herhaal dit totdat je er niet meer uit kan trekken. Alles wat achter de kam blijft zitten er weer afval.
Je kan hier een diz voor gebruiken. Maar ik heb nog niet de nut van een diz ontdekt en heb er nog nooit eentje gebruikt.

De iets minder brave manier van kammen is door de kammen langs elkaar de bewegen totdat de wol op beide kammen er goed uitziet. Trek vervolgens de wol uit beide kammen. Deze manier gaat sneller. Helemaal als je de kammen in verschillende richtingen langs elkaar beweegt. Maar haal één kam niet van onder langs de andere kam. Hiermee kan je de wol van de andere kam halen.

Ach, gewoon proberen.

LEG NOOIT DE WOLKAMMEN ERGENS NEER MET DE TANDEN OMHOOG !!!!
Afgezien dat iemand zich kan verwonden kunnen je wolkammen ook beschadigen. ;)

Binnenkort zal ik  een recensie over twee merken wolkammen plaatsen.

Bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten