woensdag 7 mei 2014

Recensie/vergelijking van twee merken wolkammen

Vorige week had ik al beloofd binnenkort een recensie te plaatsen van wolkammen.

Nu ben ik goed bekend met wolkammen van twee merken.
Het ene merk is Louet en het andere merk is Majacraft.

wolkammen

De wolkammen van Louet heb ik als eerste gekocht. De wolkammen van Majacraft leken mij te grof en ze waren 50 euro duurder.

louet2

Het viel mij al snel op dat de tanden de neiging hadden achter de schroef te blijven haken. De tanden van mijn Louet wolkammen staan nu hierdoor ook niet meer recht.

louet3

Waarom heeft Louet haakjes aan het einde van de handvatten geplaatst? Daar bleef de wol steeds aanhaken. Gelukkig kan je ze er gemakkelijk uitdraaien.

Na een aantal vachten lieten de houders waar de tanden inzitten los. Op zich niet echt een probleem. Ik had het snel opgelost door ze vast te zetten met een klein plukje wol.
Achteraf was het waarschijnlijk slimmer geweest om ze met twee componentenlijm te lijmen. Of in ieder geval een lijm dat een beetje trekkracht kan hebben.

louet1

Want weer een paar vachten later begaf één van de kammen het helemaal. De voorkant scheurde los.
Nu heb ik deze uiteindelijk gelijmd ... met twee compontentenlijm, omdat ... nu komen we bij de volgende wolkammen. Op de bovenstaande foto kan je de gelijmde scheur zien.

majacraft3

Het tweede paar dat ik kocht waren uiteindelijk toch de Majacraft wolkammen. Deze zien er gelijk een stuk steviger uit. En dat ze duurder zijn is ook wel terecht. Je krijgt kwaliteit.

De wolkammen lijken groffer, maar het eindresultaat is hetzelfde als wanneer je Louet wolkammen hebt met rechte tanden.

majacraft2

Alleen hoe je een van de wolkammen met het erbij geleverde houdertje en lijmklem goed kan vastzetten is mij een raadsel. Deze gebruik ik dan ook niet. Nergens voor nodig.
Tijdens een poging om een wolkam vast te klemmen is deze ook gebroken. Maar die heb ik weer gelijmd toen ...

majacraft1

... toen na een aantal (zo'n dertig) vachten van een kam de kop los liet. Dit was gemakkelijk te lijmen met twee componenten lijm. Gewoon zorgen dat er geen vet van de wol op de gedeelten komt waar de lijm moet komen. Oude lijmresten verwijderen door de schuren. Lijm aanbrengen en goed laten drogen. Wel goed opletten dat de steel goed zit (kan je vergelijken met de andere kam) en je kan na een droogperiode weer vrolijk verder. (Het is de rechter kam op de bovenstaande foto die ik moest lijmen.)

majacraft4

Nu zo'n 10 vachten later heb ik nog geen problemen meer gehad met de Majacraft. Zoals je kan zien op de bovenstaande foto, staan de tanden nog steeds recht. De Louetkammen heb ik tegelijk met de Majacraft kammen gelijmd, maar deze heb ik niet meer gebruikt. Doordat de tanden steeds verbuigen omdat ze tegen de schroef komen, komen er te veel "troepjes" door de tanden. Als ik de tanden blijf rechtbuigen ben ik bang dat ze vanwege metaalmoeheid nog een keer afbreken. Nu heb ik ze als interieurobject in mijn hobbykamer liggen.

Het houdertje van de Majacraft heb ik natuurlijk ook gelijk gelijmd, maar ik zie nog steeds het nut er niet van in. En omdat ik het idee heb dat ik ze anders toch weer breek .... laat ik het maar zo.

majacraft5

O ja, bij de kammen van Majacraft zit ook een houder voor de kammen. Het elastiek vind ik te dik. Ik ben bang dat de tanden daar van kunnen buigen. Dus deze gebruik ik ook niet.

Om kort te gaan vind ik de wolkammen van Majacraft het extra geld waard. Ze kunnen goedkoper worden als al die onnodige extra's er niet bij geleverd worden. Als Louet de schroef veranderd (of nog beter: weglaat) en beter hout gebruikt om de kammen te maken .. dan wil ik ze misschien nog wel een keer proberen. Voorlopig houd ik het bij de Majacraft wolkammen. Die liggen ook nog eens beter in de hand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten