woensdag 29 oktober 2014

Appelgebakjes bakken zonder melk, suiker, ei, pinda's, noten en nog veel meer. Wel met appels.

Ok, een tijdje geleden kreeg ik appels van iemand die geen suiker mag. Nee, niet in verband met suikerziekte.

Dus ben ik op zoek gegaan naar een recept voor een deeg zonder suiker, zodat ik als dank iets van de appels kon bakken. Want ik weet zelf hoe het is om steeds nee tegen dingen te moeten zeggen en al jaren bepaalde lekkere dingen niet meer gegeten te hebben.

Het recept heb ik gevonden op http://www.ah.nl/. Het is een recept van Liesbeth der Kinderen.

Alleen heb ik er wel een theelepeltje gedroogde Stevia en kaneelpoeder aan toegevoegd. Stevia heeft een iets zoethouterige en/of anijssmaak. Door de kaneel heb ik geprobeerd dat een beetje te maskeren.

bakken zonder suiker 1

Door 100% plantaardige boter te gebruiken is de melk geëlimineerd. Pinda's en noten kwamen al helemaal niet in het recept voor. Net zo min als bananen en paprika. Dus een heleboel mensen kunnen dit eten. Alleen gluten ... tja, misschien kan het met maïsbloem? Als je het hebt geprobeerd laat het me weten. :D

Het deeg heb ik uitgerold en verdeelt over muffinvormpjes. Ik had net genoeg voor negen, want ik wilde het afsluiten met een dekseltje.

Voor de vulling heb ik een grote appel in kleine stukjes gesneden en gemengd met kaneel en Stevia (NIET TEVEEL!!). Ik heb er ongeveer twee theelepeltjes door gedaan.

Met een mes het ik twee openingen gemaakt in de dekseltjes, zodat de gebakjes niet "ontploffen".

Bakken op ongeveer 180 graden. Ik heb de tijd niet helemaal in de gaten gehouden. Ik heb gewoon steeds even naar de gebakjes gekeken. Toen ze bruin genoeg waren heb ik ze uit de oven gehaald. Het zullen ongeveer 40 minuten zijn geweest. Als je ze ook wilt maken, zet de wekker dan eerst op 30 minuten. Ze kunnen er altijd langer in blijven.

bakken zonder suiker 2

Als je de gebakjes er iets luxer uit wilt laten zien, dan kan je ze voor het bakken bestrijken met ei. Maar dan moet je wel zeker weten dat niemand van je bezoek daar allergisch voor is. Je kan daar ook het dekseltje eventueel beter mee vastplakken.

Als "normaal" appelgebak zullen ze nooit smaken, maar ze waren niet bepaald vies. De zoethoud-/anijssmaak zit er inderdaad (vind ik) een beetje in. Laat ik nou niet vies zijn van deze smaken ... vooral anijs ...

Het deeg (dus voor het bakken) kan je invriezen. De gebakjes zelf zijn niet echt goed te bewaren. Je kan ze het beste dezelfde dag nog opeten. Dan zijn ze gewoon het lekkerste.

Mijn voorraad Stevia is op, dus nu maar hopen dat mijn plantje de winter overleefd en volgend jaar iets groter wordt. :D

Bron: http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=232728

1 opmerking: