zaterdag 20 december 2014

Mijn bonte Texelaars en een witte

Het was januari 2013 dat ik tien vachten van bonte Texelaars (niet zuiver) scoorde. (Dit gaat een lang verhaal worden.)

Tijdens een workshop wolverven bij de Wolstudio had ik al geleerd dat verschillende tinten wol een verschillend en verrassend resultaat kunnen hebben.

En dus ging ik eerst de wol splitsen. Licht, midden en donker.

kaardenkwast1

Vervolgens ging ik alles kaarden en kammen. Ondertussen ging ik natuurlijk ook spinnen, want zoals jullie natuurlijk wel weten (en anders nu zeker) neemt de volume behoorlijk toe na het kaarden en kammen. Dus om te voorkomen dat het huis helemaal tot de nok gevuld zou zijn met wol moest ik behoorlijk snel al beginnen met spinnen.

Tijdens het schaapscheerdersfeest in Groningen scoorde ik ook nog een vacht van een witte Texelaar. Dat kwam best wel goed uit. Dus die ging gelijk mee in het proces van kaarden en kammen.

kaardeninderegen

Na ongeveer 8 maanden had ik alles gekaard en zo'n beetje gekamd.

bonte texelaar kammen

Dus vanaf toe was het vooral spinnen. Daar was ik ongeveer in februari 2014 helemaal klaar mee. En dat was maar goed ook, want ik had niets meer te spinnen. :D

Omdat het ongewassen wol spin moest alles gewassen worden. Nu ben ik er ondertussen achtergekomen (met eerdere spinsels) dat het niet handig om grote voorraden in één keer te wassen. Zo'n tien strengen per keer is meer dan genoeg.

O, voor de mensen die mij eerder hebben zien spinnen: Nee, ik spin niet meer de klossen tot tegen de vlucht vol. Ik heb weliswaar een hekel aan afkanten, maar ik heb de platte knoop ontdekt. En klossen die minder vol zijn zijn lichter en kosten minder energie om te spinnen. Bovendien zijn kleinere strengen beter handelbaar.

bonte texelaar strengen

Na een kleine pauze ...
Ok, die pauze had te maken met de waarschuwing dat de camping gasstel in koffer niet veilig zijn. Geloven doe ik dat niet, maar met mijn mazzel zal die van mij net kuren gaan vertonen. En de verzekering betaald dan helemaal niets. Dus moest ik even iets anders bedenken.
(Ondertussen houd ik de pagina van de Vrijbuiter in de gaten, in de hoop goed nieuws te zien.)

Dus na een kleine pauze heb ik ergens in mei (2014) de wol geverfd ... in de keuken. Ik ben een hele goede knoeier, maar het is me gelukt om alleen de wol te verven. :D
De hele donkere wol heb ik niet geverfd. Dat heb ik in het verleden al eens geprobeerd en dan is er bijna geen kleur te zien. Da's dus zonde van mijn tijd.

pinwheelsjaal0b

Ik heb de wol met verf van Landscape (verkrijgbaar bij de Wolstudio in Haren) gebruikt.

landscape6

Om precies te zijn: Marine, Cyclamin, Fern, Kangaroo paw, Sky en Sandstone.

Omdat de wol toch een beetje vervilt was, heb ik eerst van de strengen nieuwe strengen gemaakt waar de wol weer los is.

strengen

Vervolgens heb ik er bolletjes (met de bolwinder) van gemaakt.

pinwheelsjaal0c

wolletjes aug 2014

En daarna kon ik gaan twijnen. (Ik vind het mooier om eerst de wol te verven en vervolgens te twijnen.)

pinwheelsjaal0

En eindelijk was het klaar om te breien. Dat werd dus eerste de Pinwheelsjaal.

Bronnen:
http://www.vrijbuiter.nl/kampeerartikelen/kooktoestellen/campingaz-camp-bistro/
http://wolstudio.blogspot.nl/

4 opmerkingen: