vrijdag 2 januari 2015

Breien: verkorte toeren

Met het breien van verkorte toeren wordt bedoeld dat je niet de hele toer breit. Je keert het werk voor het einde van de toer.

Maar als je dat zonder speciale "steek" doet, dan krijg je een gat in je breiwerk. De speciale "steek" heet een dubbele steek. Het woord steek heb ik tussen aanhalingstekens geplaatst, omdat je deze eigenlijk niet breit.

De toer brei je tot het punt waar het patroon aangeeft dat je het werk moet keren. Dat doe je dan ook gewoon. Hier nog geen geheimen. Maar nu komt het. Je zorgt nu eerst dat de draad aan jouw kant zit. Vervolgens haal je de eerste steek die je normaal gesproken zou gaan breien averecht af. De draad die je voor het werk (dus aan jouw kant) heb haal je over de naald naar achteren.
Vooral als je de steek weer tegenkomt bij het breien met de volgende toer, snap je misschien waarom het een dubbele steek genoemd wordt. Deze steek behandel je altijd al één steek.

Snap je het nog niet helemaal? (Je hoeft je niet te schamen, het heeft bij mij ook een tijdje geduurd.)

In het onderstaande filmpje kan je het zien. Het is in het Engels, maar als je dat niet verstaat helpt mijn uitleg misschien toch een beetje.Er zijn overigens meerdere manieren voor de dubbele steek. Ik heb in ieder geval bij het breien van de jojo-hiel meerdere uitleggen gezien (en nooit begrepen), maar ik had het idee dat het echt verschillende manieren waren.

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=i_6Pjl20zKA

1 opmerking:

 1. veerle.lievens1@telenet.be8 oktober 2015 om 11:04

  hallo Jet,
  bedankt om de zeer goede uitleg om deze verkorte naalden zonder gaatjes te breien.
  Ik heb het al toegepast en het is inderdaad gemakkelijk en mooi.
  groetjes Veerle

  BeantwoordenVerwijderen