woensdag 14 september 2016

Glas-in-lood

Glas-in-lood heb ik altijd al mooi gevonden. Vooral die raampjes bij jaren 30 woningen trekken altijd mijn aandacht als ik er langs loop. De lichtinval in huis wordt een stuk kleurrijker, maar het beperkt ook de inkijk. Dit kan een voordeel en een nadeel zijn.

Voordat je zelf echt glas-in-lood ramen kan maken, heb je wel een behoorlijke lijst met specifieke materialen en gereedschap nodig.
Je kan hier meer informatie vinden over het zelf maken van glas-in-lood ramen: http://huis-en-tuin.infonu.nl/creatief/8167-minincursus-glas-in-lood-maak-zelf-vensterramen-of-panelen.html

Als je deze ramen overigens in je huis willen verwerken, dan is het tegenwoordig mogelijk om het in dubbele beglazing (ook wel isolatieglas genoemd) te laten verwerken.

Omdat het snel aan een kostbare aangelegenheid kan worden, had ik het al als potentiële hobby geschrapt. Totdat ik "Paul Martin's Handmade Revolution" op de BBC zag.
In een aflevering had iemand een kleurrijk raam gemaakt, maar zonder lood.

Daar moest ik (natuurlijk) meer van weten.

Het heeft me behoorlijk wat moeite gekost om meer informatie te vinden over de te gebeuren lijm en voegmiddel. Uiteindelijk heb ik eindelijk een pagina gevonden waar ik een beetje mee uit de voeten kan: http://www.impatientlycrafty.com/2014/08/26/diy-stained-glass-mosaic-on-an-old-salvaged-window/

De lijm is niet onbelangrijk. Deze moet doorzichtig opdrogen. En afhankelijk van wat je uiteindelijk wil moet het ook niet al te zichtbaar zijn na het drogen.

Misschien ga ik het toch maar wat eenvoudiger doen (en goedkoper en veiliger):


Met acrylverf.

Het kan zelfs met lood:


Bronnen:
http://huis-en-tuin.infonu.nl/creatief/8167-minincursus-glas-in-lood-maak-zelf-vensterramen-of-panelen.html
http://www.bbc.co.uk/programmes/b01nd2pt
http://www.impatientlycrafty.com/2014/08/26/diy-stained-glass-mosaic-on-an-old-salvaged-window/
https://www.youtube.com/watch?v=6OCOpKCqXcw
https://www.youtube.com/embed/ntCTHK4JtIY

Geen opmerkingen:

Een reactie posten